5x rust in je interieur creëren

Tegenwoordig hebben we allemaal een druk, vol en stressvol leven. Des te meer reden dat we – als we eenmaal thuis zijn – ook op zoek zijn naar zo veel mogelijk ontspanning. Thuis kan je weer even opladen en helemaal jezelf zijn. Jouw huis en interieur hebben grote invloed op je gemoedstoestand en het helpt dus om het zo in te delen dat je beter tot rust komt.

#1. Rommel in het zicht is rommel in je hoofd

Rommel, zoals rondslingerende post, kleding of afwas, is een afleider en zorgt voor een onrustige omgeving. Niet alleen je omgeving in dan onrustig, maar ook in je hoofd creëert het onrust. Zorg er dus voor dat je huis lekker opgeruimd is, dan heb je ook meer rust in je hoofd.

#2. Gebruik rustgevende kleuren

Natuurlijk is wit de meest voorkomende neutrale kleur die voor meer rust in je interieur zorgt, maar er zijn ook andere rustgevende kleuren die je kunt gebruiken. Blauw geeft bijvoorbeeld een gevoel van ruimte en schoon. Blauw werkt natuurlijk rustgevend. Groen doet ons denken aan de natuur en ook om die reden heeft het een ontspannende impact op ons. Gebruik groen wel eerder als accent dan hoofdkleur, anders wordt het snel te druk/donker. Lichtere kleuren paars zoals lila of lavendel werken ook ontspannend in je interieur.

#3. Gebruik dimmers

Felle lichten maken je hersenen actief en dus is het lekker als je aan het einde van de dag / begin van de avond je de lichten samen met de ondergaande zon een beetje kan dimmen. Zo kan je lichaam zich beter ontspannen en voorbereiden op de nacht.

#4. Schermen leiden af

Spreekt misschien voor zich, maar de schermen die in je huis aanwezig zijn kun je het beste ongeveer een uur voor je bedtijd niet meer aanzetten. Veel schermen aan in je huis, bijvoorbeeld televisie en computer zijn stoorzenders voor jouw ontspanning. Beter naar fine muziek luisteren of een goed boek lezen.

#5. Zorg voor fijne geuren in huis

Ons humeur wordt sterk beïnvloed door geuren. Bepaalde geuren werken heel ontspannend op de mens. Verdiep je eens in aromatherapie bijvoorbeeld, met een verdamper kan je bepaalde oliën verdampen die ontspannend werken. Je kan ook geurkaarsen branden, geuren als lavendel, kamille, vanille en tijm werken ontspannend.